nyílászáró dísz

Ablakcsere előtt áll?

Mielött sokak szerint nagy, egyesek szerint nem nagy, fába vágná a fejszéjét,ugy gondolom megér néhány percet az,hogy áttekintsük,mivel is jár a nyílászárók cseréje!

Nézzünk át néhány általános és nem általános kérdést valamint azok válaszait az adott témakörben:

-Milyen ablakot válasszak,ha nincsenek konkrét igényeim?/fa vagy műanyag/

Természetesen  a lakóhely adottságai határozzák meg elsősorban,a válsztást melyet az igényeinkhez kell  igazítani.Vagyis egy panel lakásnál szerencsésebb választás a müanyag   ablakokra való áttérés.Immáron biztosan kijelenthető az a tény ,hogy a pvc ablakok jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak/ha minőségi alapanyagból készülnek/,mint a fa ablakok./cikk müanyagablakokról/
Figyelembe kell venni,hogy fent említett esetnél az ablakok az emeletek számának növekedésével mindig jobban ki vannak téve az időjárás viszontagságainak,vagyis az eső a szél a napsugárzás/UV/ fokozottabban igénybe veszik a külső felületeket.
Mindez azért fontos mert a késöbbiekben a karbantartási munkák ideje,költségei nem elhanyagolhatóak./festés,mázolás,lazurozás/Cikk a felületkezelésekről/
Amennyiben Ön kertes házban lakik és ragaszkodik a természetes alapanyagból készült nyilászárókhoz ,és  a továbbiakban nem okoz gondot azoknak karbantartása,ápolása akkor igényei szerint legyártjuk ablakait./cikk faablakokról/

-Milyen módszerekkel lehet nyilászárót cserélni?

Valójában két megoldás létezik,az egyik a tokcserés a másik a meglévő tokba való beépítés!
A tokcserés ablakcserénél a régi tokot kibontjuk a falból.
A keletkezett nyílásba építjük be az újonnan legyártott ablakokat,úgy hogy amennyiben árnyékolástechnikára is szükség van akkor az probléma mentesen fel-,rá-,szerelhető legyen.
A bontás során elkerülhetetlen,hogy a a régi tokot körülvevő falfelület ne sérüljön meg.
A beépítést követően a megbontott részeket helyre kell állítani,vakoltatni,festetni kell.
/cikk az ezzel járó feladokról,egyebek/
A meglévőtokba való beépítést általában olyan helyeken alkalmazzuk ahol a bontási és helyre állítási költségek messze meghaladnák az alap ablakcsere árát.Vagyis a belvárosi 3 m feletti belmagasságú lakásoknál ahol az  ablakok szinte teherhordó szerkezetek vagy nem különálló
lakás elemek, több köbméter faanyaggal vannak körülvéve és ezek kibontása esetlegesen az épület statikáját,stabilitását veszélyeztetik.Ekkor ha nincsen más megoldás válaszzuk a fenti módszert.Hozzá kell tenni ,hogy nem a legjobb megoldás de a lehetőségekhez képes még mindig a legjobb!
A tokbaépítésnél mi fokozottan figyelünk a bent maradó részek állag megóvására.
Ugyanis amennyiben a régi fatokba nem fa ablak,hanem műanyag ablak kerül beépitésre akkor a szerelési hézagok takarása belül műanyag szegőléccel,kívül csak és szigorúan fa léccel lesznek leszegve!
A fa mint tudjuk az idők folyamán ha minimálisan is de a levegő páratartalmának függvényében mozog.Ez azt jelenti,hogy a környzetéből nedvességet vesz fel és ad le.
Ha mi ezt az „élő anyagot” műanyaggal körbezárjuk akkor az bomlásnak,rothatásnak indul és
ki fog rothatni az új ablak alol,mert megszünik a természetes szellőzési lehetősége./film a muanyag ablakról/

-Milyen minőségű nyilászárót vásároljak?

A válasz egyértelműnek tünik,azonban nem egyszerű!
Ha pénztárcánk engedi,akkor válasszuk a legjobbat!  Ha körültekintőek vagyunk akkor lehet,hogy a legjobb nem is lesz a legdrágább!
műanyag nyílászárók ez elmult években és azóta is folyamatos fejlődésen mennek keresztül ami a vásárlóknak kedvez.Megnövekedett az üvegek hőszigetelő hatása,a szerkezetek stabilabbak,erősebbek lettek.Sokkal jobban megfelelnek korunk elvárásainak mint azelött!
/cikk a müanyag nyilászárok tulajdonságairól/
Fa nyilászáróink sem kerülhették el a fejlődés forradalmát!
A faablakaink különféle alapanyagokból,különféle tömítési renszerrel  vannak ellátva.
Meg kell említeni  a nyílászáróink felületkezelését,amely gondos szakmai hátteret igényel.
Mert a kiváló minőségben legyártott,felületkezelt valamint gondosan beszerelt ablaka a lakásának egyben minőségi bútora is./film a gyártásról,felületkezelésről/
A hőszigetelő üvegek tulajdonságai megegyeznek a PVC ablakokéval.
Ablakaink külső felületei vannak legjobban igénybe véve az időjárás által,ezért nemrégiben megkezdődött a külső felületek fokozott védelme egy un.külső aluminium borítással,akár a nyilászáróval azonos szinben.

-Milyen tartozékokra lesz szükségem?
Ebben a témakörben,meg kell említeni,hogy sokan ugy gondolják,hogy az ablakhoz hozzátartozik a külső párkány és a belső könyöklő.Sajnos nem szerves része az ablaknak mert több féle létezik belőle.Lehet anyagát tekintve.műanyag,aluminium,műkö,márvány,fa stb.
Például egy kicsempézett fürdőszobában vagy a konyhákban az ablakot körülvevő tereknél a burkolat egészen a nyilászáróig tart és oda nem kell belső könyöklő.Természetesen ez alól is vannak kivételek.

-Milyen kiegészitőket rendelhetek?

A kiegészitők,általában két,külső és belső kiegyészitői csoportra bonthatóak.
A belső kiegészítők többnyire a helységet és egyben az ablakot is díszitik.Egyik része a belső építészethez, a másik része inkább az árnyékolástechnikáhoztartozik de bizonyos esetekben ezeket nem lehet ketté választani,vagyis  egy szép reluxa,lehet design elem is nem csak sötétitő eszköz./cikk a reluxákról/
külső kiegészitők csoportját a redőnyök,spaletták,zsalugáterek,fix és mobil rovarhálók igen változatos elemei alkotják.
Ezek a kiegészitők elsősorban a praktikusságot szolgálják,és csak utána következik design./külső redönytok,spaletta/ 
Nagy jelentőségük van abban hogy meggátolják a napsugárzás bejutását a lakásba. A kozmoszból érkező energia fénnyel és hővel lát el bennünket amit nem mindig veszünk szivesen.A redőnyök és spaletták fontos szerepet játszanak abban,hogy a nem kivánatos fény és hőhatásokat a nullára redukálják.
Például ha valaki a nyári melegben leereszti a redőnyét vagy behajtja spalettáját több fokkal csökkentheti szobájának hőmérsékletét.Amennyiben klimát is üzemeltet akkor fokozott jelentősége van az árnyékolás technikának,ugyanis a klima energia felhasználását jelentősen lehet csökkenteni a fenti árnyékolókkal.
Előnye lehet még a téli időszakban is amikor belsőhő kiáramlását lehet gátolni velük.
redőnyök anyagukat valamint az ablakokhoz való kapcsolódásukat tekintve igen széles spektrumon mozognak.Nézzük végig őket!
Anyaguk szerint lehet,fa aluminium,és műanyag.
faredőnyök napjainkban eléggé divatjukat multák,mert nagy súlyuk, karbantartási igényük /festés/,huzatos redőnytokozatuk miatt.
műanyagredőnyök térhódítása igen jelentős azonban felszerelésük módját az adott ablak beépítési technológiájával egyeztetni kell.
Létezik belőle,elölröl rá-,elölröl fölé,valamint közvetlenül fölé külső szerelőajtóval,vagy belső szerelőajtóval ellátott redőnytokos kivitel.
Az elölröl rászerelt redőnytokot általában olyan helyeken szoktuk alkalmazni ahol a rejtett fölészerelési technika nem oldható meg./felújitások,nem megfelelő áthidaló kialakítás/
Ezek a tokok az esetek többségében ahol nincsen toktoldó az ablakok fölé szerelve,ott az alsó záróléccel együtt belelóghatnak az ablak üvegfelületébe,említésre sem méltó módon zavarva a kilátást.
Az elölröl ablaksikon kivülre szerelt vakolható redőnytokokat,minden esetben hátulról egy toktoldóval vagy az erre a célra kialakított áthidaló résszel kell megtámasztani.
Késöbbiekben a redőnypalásthoz való hozzáférést az ablak külső sikja elötti lenyitható un szerelőajtón keresztül lehet biztosítani.
Az ablakra szerelt hőszigetelt redőnytokot csak belülről lehet szerelni.Előnye az,hogy nem kell az ablakot megfúrni a mozgató gurtni,zsinór bevezetéséhez,hanem közvetlenül a tokon keresztül húzhatjuk a palástot.
Viszont ha ennek a redőnytoknak nincsen már, vagy újonnan kialakított fogadó helye akkor jelentősen csökkentheti a nyílászáró magassági méretét,fénybebocsájtását stb./technikai rajzok/
Az aluminium redőnyökre nem térnék ki részletesen mert csak annyiban különböznek a fent említettektől,hogy ami ott műanyagból van az jelen esetben aluminiumból.
Vagyis a műanyag palástot,lefutót vagy lábat felváltja ugyanazon termék aluminium változata.
Zsalugátereket készithetjük fából és aluminiumból is.Magas előállítási költségeik miatt nem egy elterjedt termék.Gyártunk belőlük fix és mozgatható zsaluleveles kivitelt.
Eddigi nagy problémájuk,/hogy minden esetben ki kellett nyitni az ablakot ahhoz,hogy kinyissuk illetve becsukjuk őket/,ezen probléma megoldására egy belülröl mozgatható kivitel is létezik./film és leirások/

Mire jó a jó ablak?

Az ablak arra hivatott szerkezet,hogy a tulajdonosa átláthasson vele a falon,beengedje a fényt,továbbá ne fujjon be a szél,ne essen be rajta az eső,kint tatrsa a hideget, bent a meleget és fordítva,ki lehessen nyitni ha kell,a bukó funkciójával is megkönnyítse a szellőztetést,csökkentse a külső környezeti zajokat.Mindezek mellett megbizható és tartós legyen anyagától függetlenül!
Mielött megrendelné uj ablakait,át kellene gondolni,hogy a régiek minden igényét kielégíteteték-e.A válasz feltehetően nem lesz mindig egyszerű.Sokan ragaszkodnak a régi jól bevált nyitási irányokhoz és félnek azok meg változtatásától,holott lehet hogy a helységek kihasználhatósága sokkal jobb lesz ezáltal,vagy egyszárnyú helyett lehetne kétszárnyú ablakuk./leirás bny bnyny,bukó funkció,váltószárny tokosztó,szárnyosztóstb/

Hogyan határozzam meg hogy jobbos vagy balos legyen az ablakom?

Ez sokakban kétségeket ébreszt.Nem kell megijedni semmi ördöngösség nincsen benne!
Mindig a nyilászáróval ugy kell szemben állni,hogy a pántok/zsanér/ velem szemben legyenek és a pántok elhelyezkedése határozza meg az irányt.
Példa:Szemben állunk egy ablakkal és ha a pántok jobb oldalon vannak akkor jobbos,ha balol oldalon akkor balos.
Kétszárnyú /váltószárnyas/ esetében mindig az elöbb, nyiló szárny a mérvadó.

Mire kell felkészülnöm a szerelésnél?

Sajnos mint minden  bontással és építéssel járó munkakosszal,piszokkal jár.
Igyekszünk a lehető legkevesebb kárt okozni a munka folyamán azonban ritkán oldható az meg,hogy üres lakásban dolgozzunk.Panel lakások esetében  nem kell sok porral,piszokkal számolni mert a bontás során nem keletkezik omló,bomló vakolat ezért minimális  takarítással is eredeti állapotába lehet hozni a lakást.
tégla és egyéb építő anyagból készült lakások esetében azonban nem csak a bontás ,hanem a helyre állítási munkák is meglehetősen takarítás igényesek.
A keletkező por belepheti az ottani bútorokat, berendezési tárgyakat,ezért  meg szoktuk kérni a megrendelőket,hogy azok nylonos takarásáról gondoskodjanak.Természetesen a padlók és szőnyegek védelme is javasolt,mert nem tudunk mezitláb dolgozni.
Egyéb problémákra most nem térnék ki mert azok mindig a helyzettől függenek,a fent említettek a nagy általánosság és ritka az ezektől való eltérés.

Hogyan ápoljam az új ablakaimat,karbantartási igény?

Két részre kell bontani a kérdést,ablak alapanyag szerint,fa vagyműanyag./aluminium szemlélyes kérdések formájában emailban/
Faablakoknál több törödést gondozást kell biztosítanunk.Elöbbiekben emlitettük a felület kezelés minőségét.A felület kezelt ablakoknak van egy általános ápoló szerük mellyel illik évente kétszer át kenni.Ez ugy történik,hogy az ápolószert egy puha textiliára öntjük és ezzel az anyaggal végig kenjük a nyílászáró felületét.Ha esetleg valahol sérülést észlelünk akkor a megfelelő javitó kittel ki lehet javítani a sérült részt anélkül,hogy újra kelljen festeni.
Igy a megőrizhető a festett felület minősége akár 10 éven keresztül is./porszórásról filmismét/
műanyag ablakoknál jóval egyszerübb a helyzet.A lényeg hogy klór tartalmú tisztitó szerek használatát mellőzni kell,mondhatnám szigorúan tilos!
Az ablak profil megtisztása valamilyen szappan féleség legyen ha lehet mert igy megőrzi eredeti fényét,szinét a nyílászárója.Súroló szereket ne alkalmazzon.Az ablakok az idők folyamán ugyan elvesztik a porvonzó képességüket de a huzamosabb ideig történő dörgöléssel ujra lehet tölteni öket.Ajánlott valamilyen antisztatikus anyaggal való kezelés.
Az üveg tisztitásra nem térnék ki bővebben de a kalapácsot és a csiszolóvásznat ne használjuk! /fotó/
A redőnyök tisztitásával kapcsolatos információkat a beszerelés után elmondjuk mindenkinek!